Natnij filety z piersi kurczaka i wypełnij aromatycznym farszem. Mięso wyjdzie pyszne i soczyste
Filety z piersi kurczaka to jedna z najpopularniejszych części drobiowych. Można z nich przygotować wiele potraw. To mięso doskonałe do obiadu: a wersja którą dziś proponujemy, jest wyjątkowo pyszna i efektowna. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne u soczyste.
Jak zrobić faszerowane filety z piersi kurczaka?
Ten przepis to mięso faszerowane szpinakiem i ricottą. Farsz należy przygotować na patelni: chodzi o to, aby szpinak stracił swoją objętość, a lekko przesmażony wystarczy wymieszać z ricottą i doprawić. Ważnym dodatkiem jest czosnek, który dodaje aromatu całemu daniu.
Mięso nacina się w poprzek od góry, tworząc przegródki, w które wciska się jak najwięcej farszu. Mięso dobrze jest ułożyć w ciaśniejszej foremce, ewentualnie każdy faszerowany filet z piersi kurczaka ułożyć na łódeczce z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia (mięso pozostanie bardziej soczyste, a ty będziesz mieć mniej szorowania przy myciu blachy do pieczenia).
Wykończenie tego dania to żółty ser, który pokryje kawałki mięsa niczym kołderka. Sprawdzą się tu sery, które dobrze się topią pod wpływem temperatury, np. gouda albo cheddar.
Przepis: Filety z kurczaka faszerowane serem i szpinakiem
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 605 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 300 g szpinaku baby
- 200 g ricotty
- 200 g tartego, żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, papryka ostra
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPiersi z kurczaka natnij, dopraw solą i ostrą papryką. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szpinak, a potem ricottę, rozgnieć ser, wymieszaj wszystko widelce, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw wszystko solą.
- Piecznie mięsaFarsz z patelni nakładaj w nacięcia. Tak przygotowane mięso zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie posyp żółtym serem i piecz jeszcze 10-15 minut.
Jak podawać faszerowane piersi z kurczaka?
Tak przygotowane mięso należy podawać od razu. To świetny dodatek do obiadu. Możesz faszerowane piersi podać zarówno z ziemniakami gotowanymi, jak i pieczonymi. Pasują tu również frytki. Do kurczaka można też serwować ryż.
Do obiadu obok mięsa i ziemniaków czy ryżu warto też dołożyć surówkę. Do naszego zestawu proponujemy lekkie surówki ze świeżych ogórków (np. klasyczna mizeria), ale też surówki na bazie kapusty pekińskiej.